Pogledajte ovaj odeljak
Za zdravstvene radnike

Za širu javnost

Ishrana, kvalitet ishrane i shizofrenija – da li Vas hrana koju konzumirate čini takvim kakvi jeste?

    U ovom odeljku:

    Dugo vremena je poznato da hrana i piće koje pojedinac konzumira mogu imati značajan uticaj na njegovo/njeno fizičko zdravlje. Međutim, tek smo u početnoj fazi razumevanja povezanosti između ishrane, kvaliteta ishrane i mentalnog zdravlja.1 
     
    Ovaj članak istražuje zbog čega su ishrana i kvalitet ishrane važni kod osoba koje žive sa shizofrenijom, zbog čega je važan prelazak na zdravije obrasce ishrane i navodi aktuelne savete po pitanju šta bi osobe koje žive sa shizofrenijom trebalo ili možda ne bi trebalo da konzumiraju.


    Definisanje ishrane i kvaliteta ishrane

    Kao prvo, kakav je odnos između pojmova “ishrana” i “kvalitet ishrane”? Ishrana se odnosi na hranu i piće koje pojedinac redovno konzumira, dok se kvalitet ishrane u većoj meri odnosi na svojstva ili vrstu te hrane ili pića. 1 

    ‘Uravnotežena ishrana’ je ishrana koja uključuje širok spektar namirnica u odgovarajućim proporcijama tako da pojedinac održava zdravu telesnu težinu.2

    Kvalitet ishrane se u većoj meri odnosi na svojstva, tj. da li je namirnica sveža ili obrađena, da li sadrži esencijalne vitamine i minerale, da li ima visok ili nizak sadržaj masti, proteina ili ugljenih hidrata, i nisku ili visoku kalorijsku vrednost.1 Kvalitet ishrane takođe razmatra način na koji se namirnice proizvode i konzumiraju.1


    Obrasci ishrane i navike u ishrani

    Studije su pokazale da neke osobe sa shizofrenijom imaju lošije obrasce ishrane i navike u ishrani u poređenju sa opštom populacijom.3,4 
     
    To može uključivati konzumiranje više namirnica koje sadrže veliku količinu šećera ili masti, koje često imaju visoku kalorijsku vrednost, pre nego da izaberu zdravije opcije kao što su sveže voće ili povrće.3 Pored toga, može uključivati preskakanje obroka, npr. doručka, veću želju za “praktičnim” namirnicama u odnosu na domaću kuhinju, konzumiranje grickalica uveče pre nego da pojedu pravi obrok i prebrzo konzumiranje hrane.3 
     
    To je od velike važnosti, pošto vremenom dovodi do lošeg nutritivnog stanja, koje se povezuje sa 
    prekomernom telesnom težinom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca, moždanim udarom i karcinomom.4,5 Loš kvalitet ishrane može imati negativan uticaj na funkcije mozga,5 što je još od veće važnosti za osobe sa shizofrenijom i loše nutritivno stanje se povezuje čak i sa razvojem psihoze.3
     
    Usled toga, zdrava ishrana predstavlja važnu komponentu načina života za osobe koje žive sa shizofrenijom, uz postizanje i održavanje odgovarajućeg nivoa fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i umerenost u unosu alkohola.   


    Da li su suplementi vitamina i minerala dobri za osobe sa shizofrenijom?

    Postoje određeni dokazi koji nagoveštavaju da nedostatak nekih vitamina i minerala može biti bitan faktor kod osoba koje žive sa shizofrenijom i da rešavanje ovih nedostataka može biti korisno.
     
    Od svih vitamina, čini se da su najkorisniji B6, B9 (folat) i B12, iako se vitamini C, D i E povezuju sa poboljšanjem simptoma i boljim kognitivnim funkcijama.3,7 
     
    Od minerala, cink se pokazao korisnim u odredjenoj meri u ublažavanju pozitivnih i negativnih simptoma shizofrenije.3,7 


    Kako treba da se hranite ukoliko imate dijagnozu shizofrenije?

    Ne postoji poseban režim ishrane za osobe sa shizofrenijom i konsenzus je da je potrebno pridržavati se preporuka u vezi ishrane namenjenih opštoj populaciji.2,3,6 To uključuje konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, baziranje obroka na skrobnim ugljenim hidratima, kao što su krompir i pirinač, i uključivanje u obroke određene količine proteina, kao što su riba, meso ili alternative, pasulj i mahunarke.2,6 
     
    Od velike važnosti je što preporuke uključuju smanjenje unosa namirnica sa visokim sadržajem šećera, masti i soli. 2,6 Takve preporuke su podržane nedavnom analizom svih dostupnih studija režima i kvaliteta ishrane kod osoba sa shizofrenijom.Prema ovom istraživanju, namirnice koje je potrebno izbegavati uključuju rafinisani šećer, napitke zaslađene šećerom i konditorske proizvode, kao i proizvode od rafinisanih žitarica kao što su zaslađene žitarice, beli hleb i testenine.
     
    Nasuprot tome, namirnice za koje je potrebno razmotriti povećanje unosa u ishrani uključuju3 

    Svo voće i povrće, koje predstavlja dobar izvor vitamina C i E, kao i folata (vitamin B9). Voće koje može imati posebne koristi kod osoba sa shizofrenijom uključuje bobičasto voće i grožđe, dok povrće uključuje špargle, artičoke, brokoli, prokelj, zelenu salatu, luk, bamije i spanać.

    Namirnice koje sadrže visok sadržaj vlakana, kao što su integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke. 

    Riba i morski plodovi koji, pored visokog sadržaja proteina, sadrže i visok nivo omega-3 masnih kiselina, vitamina B6 i B12 i cinka. 

    Sočivo i pasulj, koji predstavljaju dobar izvor folata. 


    Da li je vreme za promene u Vašoj ishrani?

    Tek smo u početnoj fazi razumevanja na koji način kvalitet ishrane utiče na naše mentalno zdravlje i potrebno je sprovesti još istraživanja. Ukoliko Vam se promena režima ishrane za Vas ili Vašu voljenu osobu čini kao dobra ideja, imajte u vidu da ćete imati podršku Vaših zdravstvenih radnika ukoliko Vam bude potrebna. Oni Vam mogu preporučiti promene navika kao što su konzumiranje tri obroka dnevno ili Vas mogu uputiti nutricionisti specijalizovanom za pitanja mentalnog zdravlja. 
     
    Konačno, pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, uverite se da neće imati negativan uticaj na postojeću terapiju lekovima, ukoliko ih uzimate. Uvek prvo proverite sa lekarom ili farmaceutom.  

    Reference

    1. Mental Health Foundation. Food for thought: Mental health and nutrition briefing. March 2017.
    2. NHS. Eat well. March 2019.
    3. Aucoin M, LaChance L, Cooley K, Kidd S. Diet and psychosis: a scoping review. Neuropsychobiology. 2020:79(1);20–42. 
    4. Dipasquale S, Pariante CM, Dazzan P, et alThe dietary pattern of patients with schizophrenia: a systematic review. J Psychiatr Res. 2013;47(2):197–207.
    5. CDC. Poor nutrition factsheet. Accessed December 2021.
    6. Living with schizophrenia. Healthy living: schizophrenia and diet. Accessed December 2021.
    7. Firth J, Stubbs B, Sarris J, et alThe effects of vitamin and mineral supplementation on symptoms of schizophrenia: a systematic review and meta-analysis. Psychol Med. 2017;47(9):1515–27.
    Login to Unlock

    Kako shizofrenija utiče na funkcion…

    Personalizovanje kliničkih intervencija i lečenje negativnih i kognitivnih simptoma treba da predstavlja fokus za poboljšanje sveukupne funkcionalnosti kod osob

    Saznajte više…
    Login to Unlock

    DELUZIJE I PARANOJA: DA LI POSTOJI …

    Paranoia and delusions are terms that are used in psychiatry, and the two are often intertwined in mental health illnesses.

    Saznajte više…
    Showing 0 result(s).