Pogledajte ovaj odeljak
Za zdravstvene radnike

Za širu javnost

Kako mogu da pomognem osobi koja boluje od shizofrenije?

Ukoliko osoba koju poznajete ima shizofreniju, nije uvek lako prepoznati način na koji možete da pomognete. Međutim, postoji mnogo različitih načina na koji to možete učiniti. Imajte u vidu da briga o osobi koja pati od mentalnog poremećaja može biti uznemirujuća, tako da imajte u vidu sledeće:

  • Njihova bolest ne predstavlja vašu krivicu
  • Njihova bolest ne predstavlja njihovu krivicu
  • Ne možete da izlečite njihovu bolest
  • Njihova verovanja ili halucinacije im deluju veoma realistično
  • Ličnost se ne može poistovetiti sa poremećajem
  • Čak i najbolji mogu da pogreše

In this section

1. Saznajte više o shizofreniji

Edukacija o shizofreniji je od velike važnosti kako bi razumeli faze, simptome i kroz šta osoba može prolaziti. Postoji mnogo pogrešnih informacija o shizofreniji, tako da odvojite vreme i saznajte šta su mitovi, a šta istina.

2. Prepoznajte znakove relapsa

Kod svake osobe sa shizofrenijom se simptomi i tok bolesti javljaju različito. Prepoznavanjem znakova da se osoba sa shizofrenijom ne oseća dobro možete im pomoći u kontroli njihove bolesti. Obratite pažnju na:2

Gubitak apetita

Anksioznost ili stres

Poremećaj sna

Osećanje sumnje ili straha

Brigu o motivima ljudi

Osećaj da, s vremena na vreme, čuju tihe glasove

Teškoće sa koncentracijom

Ukoliko prepoznajete ove znakove, uverite se da imaju pristup svojim lekovima i razmotrite traženje dodatne podrške.

3. Potražite svu specijalističku pomoć do koje možete doći

Postoji veliki broj organizacija i grupa za podršku osobama koje žive sa shizofrenijom. Dobijanjem što više stručnih saveta lakše ćete prebroditi teže periode.

4. Uverite se da uzimaju svoje lekove

Važno je da osobe sa shizofrenijom uzimaju svoje lekove na način na koji su im prepisani. Pridržavanje terapije pomaže u sprečavanju relapsa.2 Kada se osećaju dobro, pokušajte da uspostavite rutinu koje se mogu pridržavati. Sarađujte kako bi prebrodili bilo kakvu zaboravnost koju mogu ispoljiti.

5. Uverite se da su njihove voljene osobe bezbedne

Osobe sa shizofrenijom mogu imati poteškoće vezane za razborito razmišljanje i brigu o sebi ili drugima.1 Ukoliko se brinu o nekom licu ili ga izdržavaju, možete im pomoći u svakodnevnim obavezama kao što su kućni poslovi ili kupovina. Takođe možete da pričate sa njima kako se osećaju.

6. Pomozite im da pronađu smisleno zanimanje i steknu nove veštine

Važno je da se fokusirate na pozitivne strane, na stvari u kojima uživaju i u kojima su dobri. Pokušajte da postavite male realistične ciljeve i pomognete im da pronađu smislen posao sa kojim se mogu nositi i gde mogu da steknu nove značajne veštine. Imajte u vidu da teškoće sa koncentracijom predstavljaju simptome shizofrenije, tako da je važno pokazati strpljenje.1

7. Brinite o sebi

Nikada nije lako posmatrati osobu koju poznajete kako prolazi kroz iskustvo shizofrenije. Obavezno obratite dovoljno pažnje na svoje potrebe i pronađite vreme za sebe.

Pronađite osobu sa kojom možete da pričate o svojim osećanjima

Ostanite u kontaktu sa prijateljima i članovima porodice

Uvredljive reči i ponašanje nemojte shvatati lično

U Velikoj Britaniji možete pronaći korisne resurse koji će vam pomoći da se pobrinete o sebi i ljudima oko sebe, kao što su organizacije “Mind UK“ i “Rethink Mental Illness“.
Ukoliko živite na drugom mestu, potražite institucionalne resurse i dobrotvorne organizacije za pomoć osobama sa ugroženim mentalnim zdravljem i njihovim negovateljima koje se nalaze u vašoj okolini.

Reference

  1. NIMH, Schizophrenia, 2016. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/schizophrenia/index.shtml [Accessed Jul 2019]
  2. NHS, Living with schizophrenia, 2016. https://www.nhs.uk/conditions/schizophrenia/living-with/ [Accessed Jul 2019]
Login to Unlock

Pregled shizofrenije

Shizofrenija (Šizofrenija) se može definisati kao ozbiljan mentalni poremećaj koji utiče na ponašanje, misli i emocije. Prvi simptomi se mogu primetiti u tinejd

Saznajte više…
Login to Unlock

Uspostavljanje dijagnoze shizofreni…

Prema aktuelnim smernicama, uspostavljanje dijagnoze nije moguće pre pojave prvih akutnih psihotičnih simptoma. Međutim, otkrivanje prodromalnih znakova može bi

Saznajte više…
Showing 0 result(s).